Het jaarverslag: do’s, dont’s & trends
19/02/2023
Een jaarverslag – dat is toch een verzameling oud nieuws? Ja en nee. Natuurlijk vertel je het verhaal van afgelopen […]
post@deschoneschrijfster.nl 06 24 21 18 09
Een jaarverslag – dat is toch een verzameling oud nieuws? Ja en nee. Natuurlijk vertel je het verhaal van afgelopen jaar. Maar het jaarverslag is veel meer dan dat: het geeft een goed beeld van de doelstelling, strategie en plannen van je bedrijf. Daarnaast is het prima te gebruiken als marketinginstrument. Als je het tenminste aantrekkelijk maakt voor een breder publiek dan alleen de stakeholders. Hoe zorg je dat jouw jaarverslag eruit springt? Ik zet de do’s & dont’s voor je op een rij.
In veel organisaties is het jaarverslag wettelijk verplicht. Wat hoort er allemaal in een jaarverslag te staan? Verplichte onderdelen zijn in elk geval de doelstellingen en strategie, het directieverslag, het verslag van de Raad van Commissarissen en de jaarrekening. In de bijlage zit over het algemeen de accountantsverklaring. Verder staan in de meeste jaarverslagen een profiel van de organisatie compleet met missie en visie, informatie over het personeel en een vooruitblik op het nieuwe jaar. Meer informatie over de verplichte onderdelen van het jaarverslag vind je in dit artikel van mkb servicedesk.
Gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen kiezen vaak voor twee versies van het jaarverslag: één lijvig rapport met daarin de ‘verplichte kost’, daarnaast een verkort of populair jaarverslag voor bewoners, huurders of klanten. Het verkort jaarverslag leest lekkerder weg en is, als de organisatie verstandig is, geschreven in duidelijke taal (B1).
Maar de laatste jaren zien we bijna standaard online publicaties. En die maken het onderscheid tussen de populaire en ‘officiële’ versie overbodig. Vooral grote beursgenoteerde organisaties kiezen daarom steeds vaker voor een ‘levend jaarverslag’ of integrated reporting.
Een geïntegreerd jaarverslag bevat financiële en niet-financiële informatie en is een manier om het jaarverslag aantrekkelijker en relevanter te maken. Lekker leesbaar voor de klant, en stakeholders zijn beter in staat om goede beslissingen te nemen. Juist omdat er online zoveel mogelijk is, kun je deze dwarsverbanden maken. Onderwerpen verbind je met elkaar tot een organisch geheel. Lineair lezen is er niet meer bij, je linkt bijvoorbeeld organisatiedoelen aan een video over de werkwijze van het bedrijf of verhalen van medewerkers. Kijk bijvoorbeeld naar dit jaarverslag van Alliander. Wil je snel weten wat er gebeurde in 2021? Dan bekijk je het filmpje. Wil je juist alleen de geconsolideerde winst- en verliesrekening bekijken, dan klik je op dat onderdeel.
Steeds minder bedrijven kiezen voor een papieren jaarverslag. Online is de trend. Helaas betekent ‘online’ nog steeds vaak een pdf op de website van de organisatie. Daar staan ze dan op een rijtje, de slaapverwekkende pdf-icoontjes met de naam van het document erachter: ‘jaarverslag 2020’, ‘jaarverslag 2021’, enzovoort. Gelukkig is het jaarverslag steeds vaker direct in een online omgeving te bekijken. Een digitale publicatie biedt veel voordelen:
Bekijk bijvoorbeeld het online jaarverslag van Terre Des Hommes of van Tony’s Chocolonely.
Hoe zorg je voor aansprekende teksten in je jaarverslag? Ik geef je vijf tips.
Je jaarverslag is pas écht af als ook het beeld eruitspringt. Laat de vormgeving aansluiten bij het thema van je jaarverslag, gebruik de huisstijl van je organisatie en kies voor goede foto’s, infographics en eventueel video. Meer weten? Lees dan de blog Oud nieuws in een nieuw jasje Peter van Dam van Ideevormers. Samen met Peter werkte ik aan diverse jaarverslagen: in deze blog lees je er meer over!
Hulp nodig bij het schrijven van je jaarverslag? Neem contact met me op, ik help je graag!
Foto: LinkedIn Solutions voor Unsplash
Een jaarverslag – dat is toch een verzameling oud nieuws? Ja en nee. Natuurlijk vertel je het verhaal van afgelopen […]
Eindelijk – kerstvakantie! Ik wens je fijne feestdagen en alle goeds voor 2023. In deze video mijn kerstcadeautje aan jou.
Je komt aan op het feest en ziet de deur wagenwijd openstaan. Ballonnen dansen vrolijk in de wind. De gastvrouw […]
blogs