post@deschoneschrijfster.nl 06 24 21 18 09

12,5 jaar de schone schrijfster!

08/08/2017

Verjaardagen, een jubileum, een leuke nieuwe klus: hoogtepunten moet je vieren. En dus hief ik deze zomer het glas op het 12,5 jarig bestaan van mijn bedrijf. Hoe kijken mijn klanten en ik op deze jaren terug? 

Het begon in een bubbelbad. Ik wilde flexibeler werken en ging daarom uit dienst bij mijn laatste werkgever, trainingsbureau Loo van Eck. Om te freelancen had ik een inschrijving nodig bij de Kamer van Koophandel. Totaal onvoorbereid fietste ik op een koude januarimorgen in 2005 naar de KvK. Daar kreeg ik de vraag: hoe heet je bedrijf? Eh … geen idee! ‘Olga Leever Tekst & Training’, suggereerde de KvK-medewerker. Hmm, dat vond ik te saai. En dus volgde een brainstormsessie met mijn toenmalige vriend in de sauna. Het eureka-moment had ik in het bubbelbad: de schone schrijfster! Sprookjesachtig opvallend. Helder en tegelijkertijd een beetje geheimzinnig. In dat bubbelbad kon ik geen domein- en bedrijfsnaamcheck doen, dus thuis kroop ik direct met hartkloppingen achter de pc. Goddank was de naam nog vrij. Ik liet een logo ontwerpen en meldde de KvK dat het ‘de schone schrijfster’ geworden was.

Mijn eerste kantoor was een ruimte in een oud schoolgebouw in Overvecht, dat ik huurde via leegstandsbeheer. Een pand dat vooral kunstenaars huisvestte. Als ik op maandagmorgen 9.00 uur de sleutel in de voordeur stak, riep ik luidkeels in de hal: ‘Goedemorgen, lekker weekeind gehad?’ Mijn stem echode door de ruimte, een reactie bleef uit – mijn medehuurders verschenen op z’n vroegst tegen het middaguur. Al snel verhuisde ik daarom naar bedrijfsverzamelpand De Goeman, waar ik acht jaar met veel plezier heb gehuurd. En nu werk ik afwisselend vanuit huis, aan tafel bij de klant of bij Tribes. Dat flexwerken bevalt me toch het meest. Op kantoor kom ik in contact met andere ondernemers, ervaar de dynamiek van een omgeving waar gewerkt wordt en kan makkelijker afspreken met klanten.

De eerste klussen kreeg ik via-via. Ik merkte dat netwerken heel belangrijk is: laten weten wat je doet en waar je voor staat. Dan komt het werk vanzelf naar je toe. Adverteren heb ik nooit gedaan. Ook aan koude acquisitie doe ik niet. Wat ik wel doe is nieuwsbrieven schrijven, bloggen, social media en mijn netwerk onderhouden. En vooral: uitstekend werk afleveren en meer doen dan je klant verwacht. Op die manier kom ik aan mijn opdrachten. 

Mijn werk is veranderd in de loop van de jaren. Ik begon als freelancer en werkte  via verschillende bureaus. Al snel had ik mijn eigen klanten. Na een paar jaar noemde ik me geen freelancer meer, maar ondernemer. Inhoudelijk doe ik nog steeds hetzelfde als in januari 2005: duidelijke teksten schrijven die de lezer in één keer begrijpt. En medewerkers van organisaties trainen in het schrijven in klare taal. Steeds meer maakte ik de verschuiving van schrijven voor print naar online teksten. Ook het maken van posts voor social media kwam erbij. Daarbij gaat het om een combi van woord, beeld en de juiste vragen of zoekwoorden. Vooral bloggen en het maken van Twitterverslagen vind ik erg leuk.

Trots ben ik op verschillende bijzondere publicaties. Zoals Zin voor zin , dat ik in 2008 schreef samen met Martine Vecht. Of het zzp-boek Utrecht dat ik in 2012 maakte samen met Puck ’t Hart. En dan is er nog Bouwen op hakken uit 2010, een interviewboekje voor Bouwnetwerk (Peter van Dam deed de vormgeving). Voor Monuta Rijn- en Vechtstreek schreef ik in 2014 / 2015 een serie met uitvaartverhalen. En in 2015 verscheen Vasten, een boek van Idelette Otten en mij. Trots ben ik ook op de mooie bedrijven waar ik voor mag werken. En op enkele zeer grote klussen die ik heb aangenomen, waarvoor in korte tijd honderden webteksten geschreven moesten worden. Dit deed ik in samenwerking met collega’s van Tekstnet.

Ik ben blij met de vele mensen die hebben geholpen mijn bedrijf tot een succes te maken. Een paar namen wil ik graag noemen. Allereerst enkele klanten. Voor sommige werk ik al heel wat jaren. Zoals Ondernemersvereniging Stichtse Vecht, Joulz, Vuurtoren de Makelaars, Dudok Wonen, Corporatie.nl, Monuta Rijn- en Vechtstreek en PAUW Bedrijven. Maar ook Hoogeveen Luigjes, Oak House Academy, VOC Quadraam, Smallsteps en Leven Magazine Utrecht komen zeer regelmatig bij me terug. Lees op LinkedIn wat klanten zeggen over onze samenwerking

Veel dank gaat uit naar Chris Pettersson, mijn ex-partner. Hij stimuleerde me om mijn eigen onderneming te beginnen. Onvermoeibaar bedacht hij creatieve concepten, was een kritische meelezer, steunde me bij tegenslag en deed de administratie van mijn bedrijf (bepaald niet mijn lievelingsklus). Met mijn broer Onno Leever, eigenaar van een installatieadviesbureau, spreek ik al jaren ondernemerslief en -leed door. En dan zijn er de samenwerkingspartners die feedback geven, met wie of voor wie ik leuke opdrachten doe en met wie ik nieuwe dingen bedenk. Ook ben ik blij met de mensen die me ondersteunen bij mijn bedrijfsvoering, zoals mijn boekhouder Cecile Schijven en Martine Vecht, de vrouw die orde in mijn chaos schiep. En met de lieve vrienden die ’s avonds op een terras de ditjes en datjes van een werkdag met me doorspreken. Of die het glas met me hieven op de jubileumdag, om precies te zijn 5 juli 2017, op een zonnig Haags terras!

Hoe ziet de toekomst eruit? De schone schrijfster blijft communicatieadvies geven, scherpe teksten schrijven en trainen. Steeds vaker in samenwerking met anderen die me aanvullen – bij het schrijven, maar ook met vertalen, vormgeving en online marketing. Daarnaast ben ik samen met collega Rafael Barnhard de Tendertijgers begonnen. Onder deze naam gaan we bedrijven ondersteunen bij het schrijven van aanbestedingsteksten.

De schone schrijfster schrijft al 12,5 jaar teksten die lekker lezen. Mijn onderneming geeft me energie. Het is fijn om anderen blij te maken, er zelf gelukkig van te worden en daar ook nog je brood mee te verdienen. Dank jullie wel voor de samenwerking en het vertrouwen!