post@deschoneschrijfster.nl 06 24 21 18 09

de schone schrijfster schrijft teksten die lekker lezen

Heb je tekst nodig? De schone schrijfster helpt je. Want tekstschrijven is mijn vak. Jij weet wat je klant nodig heeft – ik zet het voor je op papier. Of op het scherm natuurlijk. Dat pak ik zo aan:

Stap 1

voor wie is de tekst? En wat is je doel?


Voordat ik met schrijven begin, wil ik een paar dingen van je weten.

  • Wat voor soort tekst heb je nodig? Een blog, een brief, een artikel? Soms blijkt misschien dat voor jouw doel een ander medium geschikter is. Een filmpje bijvoorbeeld. Ook dat bespreken we in deze eerste fase.
  • Wie is jouw lezer? Is dat je klant? Wat is dat voor iemand? Wat weet hij van het onderwerp?
  • Wat wil je bereiken met je tekst? Wil je de lezer overtuigen? Of wil je informatie overbrengen, op zo’n manier dat je lezer het in één keer snapt?
  • Wat is de huisstijl of tone of voice van jouw organisatie of bedrijf? Wat wil je uitstralen?
  • Gaat het om een webtekst? Wat zijn dan belangrijke zoektermen voor jouw organisatie?

Soms ontdekken we dat je meer nodig hebt dan alleen tekst. Ik adviseer je dan graag over een contentkalender of social mediastrategie. Of bijpassend beeld of de juiste vormgeving. Ook kan ik zorgen voor vertaling van je tekst. Hiervoor schakel ik mijn samenwerkingspartners in.

 

Stap 2

hoe kom ik aan mijn informatie?

Wat het onderwerp van jouw tekst wordt, dat bepaal jij. Jij bent de expert. Ik ben degene die jouw boodschap vertaalt naar je lezer. Samen bespreken we hoe ik aan mijn informatie kom. Dat kan op verschillende manieren:

  • Je hebt zelf teksten geschreven. Inhoudelijk zijn ze goed, maar je wilt dat de teksten pakkend herschreven worden.
  • Je hebt allerlei bronnen waaruit ik kan putten. Links naar webteksten of oude brochures bijvoorbeeld.
  • Je vertelt mij jouw verhaal. Ik maak er heldere, prikkelende teksten van.

 

Stap 3

wat vind jij van de tekst?

De derde stap is de correctieronde. Jij ontvangt de teksten en leest alles kritisch door. Word je blij van de tekst? Komt de boodschap meteen bij je over? Klopt het inhoudelijk? En past de stijl bij jouw bedrijf?
Met jouw opmerkingen pas ik de teksten aan. En dan zijn we klaar voor publicatie!


blogs


Blog en video: een ijzersterk duo

21/03/2021

Bloggen én vloggen: zet ze allebei in voor een groot bereik. Dat horen we regelmatig in de Blogkamer op Clubhouse […]Bloggen: ja of nee?

26/02/2021

‘Bloggen, is dat nog wel van deze tijd? Tegenwoordig moet je toch een podcast hebben?’ ‘Wie leest er nog; we […]Weerzinwoorden

17/01/2021

‘Dat brengt een hele puist werk met zich mee,’ verzucht een collega tijdens een Teams-overleg. Nou kost het me altijd […]blogs