post@deschoneschrijfster.nl 06 24 21 18 09

Gouden tips voor tekstschrijvers 

26/06/2024

Als ‘oude rot’ in het vak deel ik mijn kennis graag. Dat doe ik onder meer tijdens de workshop voor beginnende tekstschrijvers, die beroepsvereniging Tekstnet organiseert. Leerzaam voor junioren, maar ook als je al langer onderneemt. Vorige week gingen Tekstnet-collega Marèse Peters en ik weer in gesprek met een groep starters. Ik geef je onze top 5 van ‘gouden tips’. 

Marèse en Olga staan lachend voor de groep startende tekstschrijvers. Er ligt een stapel vakboeken op tafel.
Marèse Peters en Olga Leever tijdens de workshop voor startende tekstschrijvers bij het Coachhuis in Utrecht, juni 2024

1. Werk samen met vakgenoten   

Werk samen met tekstschrijvers die een andere expertise hebben dan jij, of die je helpen bij een grote klus. Het levert interessante klussen op en je leert van elkaar. Ook is het fijn om de samenwerking op te zoeken met mensen die aanvullend zijn op ons vakgebied. Zoals grafisch vormgevers, fotografen, videomakers en social media-specialisten. Via Tekstnet heb ik veel collega’s leren kennen (ja, collega’s: ik zie de andere leden niet als concurrent) met wie ik al jaren met veel plezier samenwerk. We schreven samen honderden webteksten, werkten aan jaarverslagen of doen samen de redactie van een magazine.  En mijn andere bedrijf Tendertijgers is ontstaan door samenwerking met Tekstnetters Rafael en Marcel. 

2. Wees ‘beschaafd brutaal’

Deze houding houdt het midden tussen onnodige bescheidenheid en jezelf hinderlijk opdringen. Beschaafd brutalen hebben de halve wereld. Ze bellen daags na een borrel om hun hulp aan te bieden aan de ondernemer die zijn nood klaagde over de teksten op zijn site. Of ze bieden zich spontaan aan als schrijver van het jubileumboek als ze horen dat een bedrijf 25 jaar bestaat. Ze zien kansen en maken daar gebruik van.

3. Sluit je aan bij een (beroeps)netwerk 

Netwerkbijeenkomsten brengen je in contact met andere ondernemers. Dit levert je misschien niet meteen werk op, maar je leert hier wel andere leden kennen met wie je een band opbouwt. Bij een lead denken ze dan toch snel aan jou. Zoek een netwerk uit waarbij je je op je gemak voelt. Elke stad of regio heeft lokale ondernemersverenigingen. Is een luidruchtige borrel niet helemaal jouw ding, overweeg dan het lidmaatschap van Platform Trefpunt voor introverte ondernemers.

Daarnaast is het slim om je aan te sluiten bij een beroepsvereniging als Tekstnet of Logeion. Je ontmoet hier vakgenoten en verbreedt je kennis door trainingen en lezingen. Ook komt een vakvereniging op voor de belangen van jouw beroepsgroep. 

4. Investeer in je ontwikkeling 

De Hogeschool Utrecht heeft een deeltijdopleiding voor tekstschrijvers. Ben je al aan het werk als tekstschrijver, houd dan je kennis en kwaliteit op peil door vakliteratuur te lezen en trainingen en workshops te volgen. Zo houd je het leuk voor jezelf en laat je je klanten zien dat ze met een professional te maken hebben. Tekstnet organiseert diverse workshops, publiceert blogs voor de beroepsgroep en organiseert elke twee jaar een workshopcongres: het Tekstnetfestival. Dit jaar op 12 september. Je kunt je nog aanmelden! Bekijk hier het programma

Daarnaast vind ik Frankwatching een onmisbaar kennisnetwerk voor tekst en communicatie. Je vindt op hun site zeer veel artikelen en podcasts. En op de agenda staan tientallen interessante online en offline lezingen en trainingen. Ook organiseren ze jaarlijks de Content Conference in Utrecht. Bekijk de opleidingen van Frankwatching

5. Werk nooit gratis 

Tekstschrijvers treft hetzelfde lot als kappers: vrienden en familie maken maar wat graag gratis gebruik van je diensten. Staat de kapper in zijn vrije tijd op verjaardagsfeestjes te knippen, als tekstschrijver krijg je regelmatig de vraag ‘Kun jij even meekijken naar deze brief/advertentietekst/blog?’ Voor je beste vriend of partner wil je nog wel met je hand over je hart strijken. Maar waarom zou je bedrijven die ‘een klein budget’ zeggen te hebben kosteloos helpen? De IT-manager en cateraar krijgen toch ook betaald? Weet wat je waard bent en vraag een marktconform tarief!

Tips nodig om aan opdrachten te komen? Lees dan deze blog: