post@deschoneschrijfster.nl 06 24 21 18 09

Tekstnet & de kracht van samen

23/01/2017

Promotiefilmpje Tekstnet, opgenomen tijdens Tekstnetwerken in september 2016

Enkele grote klussen had ik de afgelopen maanden niet kunnen aannemen zonder mijn fantastische collega’s van Tekstnet, de beroepsvereniging van tekstprofessionals. Ik ben al ruim tien jaar lid van deze fijne club. 

Waarom ik lid ben van Tekstnet?

  • Omdat alleen maar alleen is. Ik werk naar volle tevredenheid in m’n eentje aan tekstproducties, communicatieprojecten en schrijftrainingen. Maar samen met anderen kom je verder. Daarom werk ik samen met professionals die me aanvullen, zoals ontwerpers en vertalers, én met vakgenoten. Concurrenten? Nee! We zijn collega’s.
  • Omdat ik dankzij Tekstnet altijd op de hoogte ben van de laatste trends in mijn vakgebied. Ik volg er workshops, ga naar lezingen, laat collega’s meelezen als ik twijfel over een formulering of invalshoek.
  • Omdat ik weet wat ik aan mijn mede-Tekstnetters heb. Als een klant in korte tijd een grote opdracht wil laten uitvoeren, kan ik dat niet in m’n eentje. Het is dan prettig om snel een paar collega’s in te kunnen schakelen. Collega’s van wie je weet dat de tekstkwaliteit hoog is, die weten waar je het over hebt en die je kunt vertrouwen.

Samenwerken: twee voorbeelden uit de praktijk

  • Afgelopen najaar werkte ik met Marèse Peters, Christine van Eerd en Rafael Barnhard aan een grote opdracht. Met elk van hen afzonderlijk had ik al eerder samengewerkt. Toen ik gevraagd werd in een maand tijd bijna 300 webteksten te schrijven, hoefde ik niet lang na te denken. Ik pakte de telefoon en drie belletjes later kon ik mijn klant vertellen dat ik een schrijfteam voor ze had geformeerd. Een paar weken lang werkten we intensief samen. Collega Christine schreef er een blog over, Working Apart Together.
  • Met Annet Koops (ook Tekstnet-lid, maar we kennen elkaar vooral uit het ondernemerscircuit) ben ik al ruim een jaar aan het werk voor gemeente Stichtse Vecht. De gemeente en Ondernemersvereniging Stichtse Vecht zetten samen een LinkedIn-groep voor ondernemers op, die Annet en ik voor de gemeente beheren. We schrijven, coördineren, lobbyen en enthousiasmeren. Kan de een niet naar een vergadering? Dan is de ander aanwezig. Heeft een van ons een drukke week? Geen nood, de ander springt in.

Het geheim van de Tekstnet-samenwerking

Wat is voor mij het geheim van de samenwerking met een Tekstnetter? Dat mijn collega’s van Tekstnet ijzersterke teksten schrijven en dat ze betrouwbaar zijn – dat noemde ik al. De kracht zit ‘m vooral in het gevoel van gelijkwaardigheid. Formeel is wel sprake van onderaannemerschap: om het de klant zo makkelijk mogelijk te maken, stuurt slechts één van ons een factuur. En natuurlijk, er is één aanspreekpunt. Maar het is niet zo dat ik het beter weet dan mijn collega’s. Of dat ik een hoger uurtarief reken dan de anderen. Alles gaat in overleg, alles is transparant. Dat werkt heel plezierig. En dat merkt de klant.

rode loperdag

Annet en ik tijdens de Dag van de Ondernemer (rode-loperdag), november 2016

Zijn er dan geen minpuntjes?

Als minpunt van gelijkwaardige samenwerking zou je kunnen noemen: het geld. Ik huur geen onderaannemer in voor een lager tarief. Mijn samenwerkingspartner en ik verdienen evenveel. Of eigenlijk verdien ik zelfs minder. Want had ik de klus in m’n eentje uitgevoerd, dan waren de inkomsten voor 100% voor mij geweest. Nu niet. Daar staat tegenover dat ik sneller kan leveren. Dat ik grote klussen aankan. En dat de kwaliteit van mijn teksten omhoog gaat, omdat iemand anders met me heeft meegekeken. Om nog maar te zwijgen van de gezelligheid en het maatjesgevoel dat samenwerken je oplevert.