post@deschoneschrijfster.nl 06 24 21 18 09

Werk geconcentreerd dankzij de Pomodorotechnique

23/11/2016

Met tien dingen tegelijk bezig, zodat je tekst niet af komt? Gebruik dan eens de Pomodorotechnique! Ik gebruik deze simpele techniek nu een paar jaar en ik kan je verzekeren: HET WERKT! De Pomodorotechnique is eind jaren tachtig bedacht door de Italiaan Francesco Cirillo.

Waarom ben ik zo enthousiast over de Pomodorotechnique? Omdat ik vaak met vijf dingen tegelijk bezig ben. Net als zoveel ondernemers. Een offerte maken, iemand die dringend teruggebeld moet worden, een interessante tweet waar ik op wil reageren – maar die tekst moet af!

Hoe werkt het?

Het principe is eenvoudig: deze techniek zet je onder tijdsdruk en dwingt je hierdoor om iets snel af te maken. Het werkt zo:

  •   zet een eierwekker naast je neer;
  •   zet de wekker op 25 minuten;
  •   schrijven maar!

Als de wekker gaat, ben je misschien nog niet klaar. Maar door de tijdsdruk ben je wel in een flow gekomen. Je dwingt jezelf immers te focussen op je onderwerp. Wat doe je nu? Je neemt een pauze van drie minuten en zet de wekker nog eens (in vaktermen heet elk blokje van 25 minuten een ‘pomodoro’). Ideaal bij het schrijven van een blog of artikel. Maar het werkt uiteraard ook als je andere (schrijf)klussen hebt.

Heb je per se een tomatenwekker nodig?

Nee natuurlijk. Een eierwekker in de vorm van een kip, de timer op je smartphone – dat werkt natuurlijk ook. Maar ik zweer bij de tomatenwekker. Dat is in mijn beleving het enig juiste attribuut bij een methode als de Pomodorotechnique. Ik kon hem in Nederland nergens vinden, dus heb ik ‘em bij een Duits bedrijf besteld.

Werkt het alleen voor tekstschrijvers?

Deze techniek werkt voor iedereen die werkt achter een bureau. Of aan de keukentafel. Of je nou tekstschrijver bent, advocaat, medewerker woondiensten of manager: we hebben allemaal met deadlines te maken. En we stellen allemaal wel eens een taakje uit. Zet dus die wekker: het werkt écht!

Meer over de Pomodorotechnique