post@deschoneschrijfster.nl 06 24 21 18 09
Tips voor je tendertekst
18/10/2023
Prijs speelt een belangrijke rol bij een aanbesteding. Toch valt of staat het succes van je aanbod met de overtuigingskracht van je verhaal. Dat betekent: heldere taal, concrete bewijsvoering en een persoonlijke aanpak. Hoe krijg je dat in je teksten voor elkaar?
Begin niet meteen met schrijven
Aanbestedingen hebben vaak een strakke deadline. Logisch dus dat je in het tenderproces meteen aan het werk wilt. Je hebt geen tijd te verliezen! Maar begin niet te snel met schrijven. Zorgvuldig lezen gaat altijd voor. Neem de tijd. Lees. En lees dan nog eens. Vraag je af: kunnen we dit leveren? Zijn we onderscheidend genoeg? Sluit ons aanbod hierop aan? Of heeft het geen zin om te reageren? Denk je dat je een onderscheidend aanbod hebt, ga dan na: wat is precies de vraag? Wat wordt hiermee bedoeld?
Ga de diepte in: wat is de vraag achter de vraag?
En, misschien nog belangrijker: waarom stelt de opdrachtgever deze vraag? Wat zijn de doelstellingen van de aanbesteder, wat wil de aanbesteder bereiken met de aanbesteding?
Dankzij de waarom-vraag krijg je scherp in beeld wat de aanbesteder wil horen. Je voorkomt dat je je eigen specialisatie voorop stelt. Je verplaatst je echt in de aanbesteder: hoe sluit jouw aanbod aan bij deze vraag?
Geef je tendertekst een heldere structuur
Soms mag je zelf bepalen hoe je je document opbouwt. Maar meestal is het het slimst om de gunningscriteria als leidraad te gebruiken: de wensen uit het Programma van Eisen. De opdrachtgever wil antwoord op díe vragen. Geef die antwoorden dan ook, in de volgorde die gevraagd wordt. En bestaat je antwoord uit meerdere alinea’s , geeft dan elke alinea een tussenkop. In dat kopje meld je zo concreet mogelijk wat er in de alinea staat. Zo geef je je lezer overzicht.
Teksten hergebruiken? Doe dat met mate
Heb je gescoord met een tendertekst? Dan is de verleiding groot om delen van de tekst opnieuw te gebruiken. Copy-paste, klaar! Toch is dit riskant. Want, ik zei het hierboven al: het draait om de vraag van de opdrachtgever. En als je een tekst uit een oude aanbesteding gebruikt, ga je aan die vraag voorbij. Duurzaamheid en kwaliteit zijn bijvoorbeeld veel voorkomende onderwerpen in een aanbesteding. Maar de ene aanbesteder heeft andere doelen en wensen op dit gebied dan de ander. En je lezer wil maatwerk: kies dus voor een persoonlijke aanpak, en laat merken dat je weet wat de opdrachtgever wil. Kortom: grasduinen in oude teksten kan je helpen in inspireren. Maar recycle ze met mate.
Meer tips? Ga naar Tendertijgers!
Op de website van Tendertijgers, het bedrijf dat ik heb opgezet samen met Rafael Barnhard en Marcel Uljee, vind je nog veel meer tips voor je tendertekst. We schrijven voor onze site blogs over aanbestedingsteksten. Dat proberen we maandelijks te doen, maar vergeef ons als dat niet altijd lukt: dan zijn we heel druk met het schrijven van tenderteksten voor onze klanten!
Meer weten? Neem contact met me op!
Foto van de tijger: Jose Almeida voor Unsplash