post@deschoneschrijfster.nl 06 24 21 18 09

Jaarbeeld: 2017 in 4 woorden

30/12/2017

Dat doet alleen een ondernemer: haar jaarbeeld schrijven in de kerstvakantie. Op zaterdagavond. Naast de kerstboom, dat wel. En met een glaasje port naast m’n toetsenbord. Ik zie mezelf dat nog niet doen als ik met de eerste jaarverslagen van mijn klanten begin over anderhalve week ūüėČ

Zo’n jaarbeeld schrijven is bepaald geen straf: ik kijk met plezier op het afgelopen jaar terug. Een paar hoogtepunten zet ik voor je op een rij. Dat doe ik aan de hand van vier kernwoorden.

Flexibel zijn vind ik leuk. Het is een van de grote voordelen van een onderneming. Een extra opdracht inplannen bijvoorbeeld, als de klant daarom vraagt. Lekker doorwerken als iets niet af is. Maar ook langer blijven lunchen als je daar zin in hebt. Of een paar collega’s inschakelen als het om een grote opdracht gaat. Dat was dit jaar verschillende keren het geval. Deadlines van jaarverslagen werden naar voren gehaald, in mijn zomervakantie heb ik een paar persberichten voor een klant geschreven omdat dit noodzakelijk was, haperende websites maakte ik in het weekeind in orde. Ik vind flexibel zijn geen moeite, maar het viel me op dat ik het woord afgelopen jaar vaak van mijn klanten hoorde¬†als ze praten over mijn onderneming. ‘Fijn dat je dit meteen hebt opgepakt,’ ‘Fantastisch dat je het zo snel voor elkaar kreeg’. Een mooi compliment.

Verbreden¬†is steeds meer van toepassing op mijn onderneming. ‘De schone schrijfster’ dekt de lading niet meer – al jaren houd ik me ook bezig met social media en beeld. Vorig jaar kwam daar het verzorgen van de algehele communicatie voor MKB-bedrijven bij. Ook in 2017 kwam de vraag van een nieuwe klant of ik de communicatie voor het bedrijf wilde opzetten. Denk hierbij aan het ontwerpen en schrijven van nieuwsbrieven, blogs, standaardbrieven, het regelen van fotoshoots. Ik doe het allemaal, in samenwerking met diverse partners.

Samenwerken¬†doe ik graag. Omdat het leuk is.¬†En omdat het noodzakelijk is. Het afgelopen jaar heb ik veel opdrachten samen met collega’s opgepakt. Vakgenoten van Tekstnet bijvoorbeeld. Ik organiseerde een paar workshopdagen¬†met Maurits Riton Logtenberg. Ook schakelde ik Ideevormers in voor de vormgeving van diverse opdrachten en¬†werkte ik samen met vertalers, een office-expert en een componist.¬†En dan zwijg ik nog over mijn boekhouder, mijn webbouwer, mijn Apple-dokter en de professional organizer die me hielp om effici√ęnter te werken. Daarnaast zijn er de vrienden en familieleden die me steunen en met me meedenken. Ik zou niet weten hoe ik mijn bedrijf moest runnen zonder al deze mensen om me heen! Samenwerken ontstaat ook door regelmatig te netwerken. Dat doe ik niet zozeer om naar nieuwe opdrachten te hengelen. Ik doe het vooral omdat ik op netwerkbijeenkomsten¬†inspirerende mensen ontmoet die mij verder kunnen helpen, of die ik aan anderen kan koppelen. Zo deed ik dit voorjaar tijdens een Tekstnetbijeenkomst een cartoonconsult bij¬†Argibald. Dit bracht me in de zomer op het idee om hem te vragen een ansichtkaart te maken voor mijn 12,5-jarig jubileum.

Vooruitgang¬†is het laatste woord dat 2017 typeert. Ik ben niet razend ambitieus, stel mezelf geen torenhoge ’targets’ – werkplezier zit ‘m voor mij in leuke opdrachten, een vruchtbare samenwerking en een eerlijke beloning. Toch zet ik het ene jaar net weer wat grotere stappen dan het andere. In 2017 vierde ik mijn 12,5-jarig bestaan: een moment om trots op te zijn! Ik kreeg er een paar mooie nieuwe klanten en opdrachten bij en volgde een training bij de Videovakvrouw.

In 2018¬†….

  • werk ik allereerst weer met veel plezier voor mijn klanten. Ik schrijf, geef tekst- en communicatieadvies en verzorg zo nu en dan een schrijftraining.
  • Daarnaast ga ik filmpjes maken: dat heb ik geleerd tijdens de training Zakelijk Vloggen voor Ondernemers. Een reeks met blogtips is in de maak.
  • Met Maurits blijf ik workshopdagen voor ondernemers organiseren. Niet meer bij Tribes – in het nieuwe jaar hoor je waar je ons d√°n kunt vinden!
  • Collega Rafael en ik gaan de boer op met Tendertijgers, een label dat we hebben opgezet voor onze aanbestedingsactiviteiten.
  • Samen met¬†Autireus ga ik een masterclass geven over verbindende communicatie in het bedrijfsleven. Het wordt een praktische training om de mondelinge en schriftelijke communicatie met collega’s en klanten te verbeteren.
  • Ik ben gevraagd om columns te schrijven voor Tekstblad, daar heb ik veel zin in.
  • En natuurlijk blijf ik me inzetten voor de pr-commissie van mijn beroepsvereniging Tekstnet.

Tegelijkertijd wil ik vaker dan in 2017 een dagje vrij nemen. Adempauzes zijn zó belangrijk. Om te werken aan mijn bedrijf. En om te investeren in mezelf, zodat ik in staat blijf mijn onderneming te laten groeien. Een vrije dag per week blijkt te ambitieus, maar regelmatig even NIETS staat hoog op mijn prioriteitenlijstje.

Ik wens je een gelukkig, succesvol en gezond 2018! En ken je de schone schrijfster of TenderTijgers nog niet, en wil je eens kennismaken? Neem dan contact met me op! Vanaf 8 januari ben ik weer aan het werk.