post@deschoneschrijfster.nl 06 24 21 18 09

Een tekst laten schrijven – wat kost dat?

15/11/2016

Wat kost een kop koffie? Wat kost een fiets? Een kaartje voor het zwembad? En een fles wijn op de Parade? De prijs voor dit alles weten we bij benadering. Maar wat kost een tekst? Vijftig euro, driehonderd, duizend? Veel klanten hebben geen idee. Hoe zit dat met prijzen van tekstschrijvers?

Informatie over tarieven is lastig te vinden. Kijk op mijn site: nergens een prijslijst. Hoe weet je nou waar je aan toe bent? Het antwoord is eenvoudig: een tekst schrijven is maatwerk. Je betaalt voor een dienst. En hoeveel die dienst waard is, bepaalt de vakman of vakvrouw. Het hangt namelijk van allerlei factoren af: waar haal je de informatie vandaan? Is er al tekst, of is er nog helemaal niets? Heeft de klant een duidelijk omlijnd idee, of wil hij advies? Maakt de tekst deel uit van een communicatieplan of staat de tekst op zichzelf? Wat is het doel, wat is de doelgroep? Wat wil de klant bereiken?

Een voorbeeld: soms krijg ik een tekst aangeleverd met de vraag: ‘wil jij dit herschrijven?’ Bijvoorbeeld omdat de tekst wetenschappelijk geschreven is, maar bedoeld is voor een algemeen publiek. Of omdat de tekst informatief is, maar wervend moet worden. Zo’n tekst geef ik een nieuwe structuur. Ik herschrijf de zinnen en gebruik andere woorden. Soms echter is er nog helemaal geen tekst. De klant vraagt dan of ik wil komen interviewen. Of ik krijg informatie aangeleverd waarmee ik zelf een webtekst, blog of brochuretekst ga schrijven. Da’s vaak meer werk dan een herschrijving – natuurlijk ook afhankelijk van de omvang van de tekst. En dan heb ik het nog niet over adviseren, meedenken, broeden op een creatieve slogan, gedicht of speech. Met een tekst van 400 woorden kun je zomaar een hele dag bezig zijn.

Daarnaast hanteren tekstschrijvers verschillende tarieven. Wat gangbare tarieven zijn lees je in het artikel Wat verdient een tekstschrijver? dat ik schreef voor Tekstnet, de beroepsvereniging voor tekstschrijvers. In het artikel lees je over een enquête over tarieven.

Kortom: wil je weten wat een tekst kost, vraag dan altijd om een offerte. De meeste tekstschrijvers zijn aardige mensen. Ze luisteren goed naar je vraag en vertalen die vraag in een helder advies. Dat advies is gratis. De tekst niet – aan kwaliteit hangt altijd een prijskaartje. Maar een prettig leesbare tekst die je lezer in één keer begrijpt, is die prijs dubbel en dwars waard.