post@deschoneschrijfster.nl 06 24 21 18 09
De 404-pagina: van misser naar kans
28/01/2020
‘Pagina niet gevonden.’ Of: ‘Error 404.’ Dat krijgen websitebezoekers te zien als ze via Google op een verouderde link stuiten. Of als ze een typefout hebben gemaakt. Kan gebeuren. Maar het is geen gezellige binnenkomer bij jouw bedrijf. Gelukkig is hier iets aan te doen: je kunt je 404-pagina zelf (laten) aanpassen. Zo maak je van een misser een kans!
‘Error 404’ is een foutmelding die de webserver geeft als een link niet bestaat. De pagina is bijvoorbeeld verwijderd of heeft een andere naam gekregen. Als je bezoeker op deze pagina terechtkomt, krijgt hij meestal technische termen te zien. Webservers spreken nou eenmaal niet de meest duidelijke, klantvriendelijke taal.
De pagina herschrijven
Zulke 404-meldingen zijn helaas niet te voorkomen. Het goede nieuws is, dat je de error-pagina zelf opnieuw kunt inrichten. Veel grote bedrijven doen dat al. Kijk maar eens hoe reisbureau Corendon dat doet: je krijgt een zoekvenster aangeboden waarmee je naar een alternatief kunt zoeken.
Ook Coolblue laat je direct zien wat er aan de hand is en helpt je weer op weg. Het is prettig dat je een pagina te zien krijgt die jou zelf de stap naar de homepage laat maken. Deze tussenstap kweekt begrip. Sommige bedrijven linken hun error-pagina rechtstreeks aan de homepage. Daar is zeker iets voor te zeggen, maar het leidt wel tot verwarring bij de klant, die immers een andere pagina verwachtte.
Grappige 404-pagina’s
Daarnaast werkt humor altijd. Pakkenwinkel Opposuits en de Volkskrant toveren vast ook bij jou een glimlach op je gezicht als je op hun error-pagina’s terechtkomt:
Tips voor je 404-pagina
Wil jij van zo’n foutmelding een verkoopkans maken? Zorg dan dat je je bezoekers een alternatief biedt voor de pagina die ze moeten missen. Vertel bijvoorbeeld wat je wél voor hen kunt betekenen. Verleid ze tot een kop koffie. Of attendeer ze op je blogs. Zo voorkom je dat je bezoeker snel weer verdwenen is.
Je nieuwe 404-pagina koppel je met een plugin aan de pagina waar de 404-melding op binnenkomt. Heb je een WordPress-site, dan doe je dat met deze plugin. Wordt dit je te technisch? Dan zou ik dit klusje vooral aan je webbouwer overlaten. Ieder z’n vak.
Meer voorbeelden zien?
Ter inspiratie: bekijk hier hoe ik mijn 404-pagina herschreef. En ben je benieuwd hoe creatief andere organisaties zich hebben uitgeleefd, ga dan naar de website van het bedrijf en typ /404 achter de URL. Er gaat een wereld voor je open.
Foto van de baby: Ryan Franco voor Unsplash