post@deschoneschrijfster.nl 06 24 21 18 09

ChatGPT: handige hulp of horrorscenario?

20/05/2023

Teksten samenvatten en vertalen, titels bedenken, teksten schrijven voor blogs, artikelen en sociale media … ChatGPT kan het allemaal. Stel de juiste vragen en in luttele seconden verschijnt er een tekst op je scherm, met dank aan AI (kunstmatige intelligentie). Maar hoe werkt dat eigenlijk? En is het écht zo ideaal als het lijkt?

Taalmodellen als ChatGPT en Copy.ai kunnen met behulp van AI natuurlijke taal produceren. Maar taal echt begríjpen kunnen de tools niet. Het zijn in feit enorme rekenmachines die berekenen welk woord moet volgen op het voorgaande. Dagelijks leren ze bij: de modellen zijn getraind op grote hoeveelheden tekstgegevens als webpagina’s, tijdschriften, artikelen, boeken enzovoort. ChatGPT wordt ‘een ware revolutie’ genoemd, omdat het de belangrijkste gebreken van traditionele chatbots uitwist. Zo kan ChatGPT complexe vragen beantwoorden, fouten toegeven en corrigeren en uitwisselingen met zijn gesprekpartner onthouden. 

Wat voor teksten maakt ChatGPT?

ChatGPT werkt heel eenvoudig. Je maakt een account aan via https://chat.openai.com en kunt daarna gratis aan de slag. Ik neem de proef op de som en log in bij ChatGPT. Daarna vraag ik: ‘Wat voor teksten kun je schrijven voor je bedrijf met hulp van AI?’ In een paar seconden volgt er een hele opsomming. Ik vond de teksten wat te lang, dus kortte de zinnen in. Maar verder is de tekst in de vier bullets hieronder geschreven door ChatGPT.

  • Automatisch gegenereerde content zoals productbeschrijvingen, blogartikelen, sociale media-inhoud en nog veel meer. 
  • Contentbewerking: helpen bij het opsporen van grammaticale fouten, spellingfouten en stijlfouten en suggesties doen voor betere woordkeuzes en zinsstructuren.
  • Conversational AI: ChatGPT kan worden gebruikt om klanten te helpen bij het beantwoorden van hun vragen. Dit kan bijvoorbeeld via een chatbot die is geïntegreerd in de website van jouw bedrijf.
  • Vertalingen van productbeschrijvingen, handleidingen en andere soorten content. De kwaliteit van de vertaling is afhankelijk van de kwaliteit van de input en de beschikbare context.

De gevaren van ChatGPT

Taalmodellen als ChatGPT bieden veel mogelijkheden. Maar er zitten ook gevaren aan. ‘We dreigen collectief dommer te worden‘, schreef Knack al in januari van dit jaar. Want waarom zou je zelf schrijven of een tekstschrijver inhuren als de robots je teksten kunnen schrijven? Daarnaast is het gevaar van ChatGPT, dat het alles overtuigend voordoet als de waarheid. Terwijl het programma echt onzinnige antwoorden kan genereren – ‘hallucinaties’ genoemd. Als test vroeg ik ChatGPT bijvoorbeeld of hij me meer kon vertellen over de actrice Olga Leever. Ik kreeg te horen dat ik in 1985 geboren was (geloof me, ik ben een flink aantal jaartjes ouder), dat ik in diverse series en films heb gespeeld enzovoort. Fascinerend.

Tekstschrijven met AI: zo doe je dat

Naast ChatGPT heb je nog andere (betaalde) tools, zoals www.copy.ai en www.jasper.ai Hiermee lukt het heel aardig om social mediateksten of eenvoudige blogs te schrijven. Maar gaat het om complexere teksten als beleidsstukken, tenderteksten of een inhoudelijk artikel? Dan blijft een tekstschrijver onmisbaar. En wat dacht je van humor in reclamecampagnes? Of een pakkende slogan? Daarvoor is creativiteit nodig. En daar kun je de schrijvende robots (nog) niet op betrappen.

Stappenplan bij het schrijven met schrijfrobots

Stap 1: stel de juiste vragen. Zo’n vraag heet een ‘prompt’. Geef ook context, bijvoorbeeld wat je doelgroep is, het aantal woorden dat je nodig hebt voor je artikel, enzovoort. Je leest er meer over dit artikel op Hubspot, 190 ChatGPT Prompts Marketers Should Use. Wil je een stapje verder gaan en bijvoorbeeld vraag-antwoordmodellen ontwerpen voor een chatfunctie op je website? Lees dan dit interessante artikel op Frankwatching: Aan de slag met prompt engineering.

Stap 2: herschrijf en vul aan. De AI-gegenereerde tekst is een basis. Meer niet. Schrap overbodige informatie, verplaats tekstblokken. En vul vooral inhoudelijk aan. Want niet de robot, maar jij bent de specialist op jouw vakgebied. 

Stap 3: check de feiten. Want, zoals gezegd: zodra je ChatGPT inhoudelijke stukken laat schrijven, wordt het riskant. Dan kan het zomaar zijn dat het programma sprookjes gaat verzinnen. En dat gaat ten koste van de reputatie van je bedrijf. Zorg dus zelf voor deze specifieke informatie. Of check heel goed de bronnen die AI heeft gebruikt. Jij bent de schrijver, de robot is niet meer dan een assistent!

Meer weten over tekstschrijven via AI? Of toch liever je teksten door een mens laten schrijven? Neem contact met me op!

De afbeelding is van Alex Knight voor Unsplash