post@deschoneschrijfster.nl 06 24 21 18 09

Ambachtelijke teksten

06/07/2025
Groene Remington-typemachine op een bureau

‘Huisgemaakte tomatensoep.’ ‘Oma’s frites.’ ‘Handgeweven kleden.’ In een tijd waarin alles snel, massaal en goedkoop geproduceerd wordt, bieden steeds meer (kleine) ondernemers authentieke, duurzame producten. En er is volop vraag naar. Gaan wij tekstschrijvers straks ook ‘100% ambachtelijke teksten’ leveren? En staan onze opdrachtgevers daar dan voor in de rij? Een bespiegeling over het gemak én de vloek van AI.

ChatGPT, Claude, CoPilot, CopyAI: ze zijn niet meer weg te denken uit het leven van de werkende mens. De schrijfrobots bieden ons in een mum van tijd een 80%-versie van een tekst. Je schaaft wat bij, voegt hier en daar iets toe en klaar is je blog, social mediatekst of artikel. Het is een wonder. En het is zó gemakkelijk. 

De ziel van een tekst

Toch knaagt er iets. Komt dat omdat ik, tekstschrijver, jaloers ben omdat een robot het werk van me over lijkt te nemen? Nee, dat is het niet. Het gebruik van AI biedt veel voordelen. En wij mensen zijn, naast die robots, nog steeds nodig. Toch denk ik dat er iets belangrijks verloren gaat. De ziel van een tekst. Jouw unieke stem. Ik leg het hieronder uit.

Dit is de kracht van AI

AI is een fantastische assistent die goed research kan doen en kan produceren, structureren en redigeren. Het helpt je ook prima op weg als je inspiratieloos naar een knipperende cursor zit te staren. Gebruik je de juiste prompts en maak je een eigen versie van ChatGPT, dan werk je doelgericht, efficiënter en sneller. Ik heb bij mijn beroepsvereniging Tekstnet meerdere trainingen gevolgd over de mogelijkheden van AI. Elke keer zit ik met open mond te luisteren naar wat er nú weer kan.

En dit moet je aan mensen overlaten

Maar in mijn ogen is het niet allemaal halleluja. Zo vind ik dat AI leidt tot eenvormigheid. Massaproductie. Kijk eens naar LinkedIn-berichten van de afgelopen maanden: ze zijn bijna allemaal op dezelfde manier opgebouwd. Met grappige emoji’s in plaats van opsommingstekens. Met de ’truc’ van het olijke vraagzinnetje tussendoor, om de tekst afwisselend te maken (waarbij ‘En eerlijk?’ met stip op 1 staat). En altijd met een vraag aan het eind voor het meedoen-effect. Artikelen en blogs? Hetzelfde verhaal. Teksten schrijven wordt lopendebandwerk. Makkelijk voor de schrijver, maar saai voor de lezer.

‘Wat mooi is, kost moeite’. Erasmus zei het al in de vijftiende eeuw. Op gemak zit ik niet altijd te wachten. Ik wil mijn eigen geluid laten horen. En dat vraagt om creativiteit. Om inspanning. Natuurlijk, ik kan ChatGPT leren wat mijn tone of voice is. Maar mijn gedachten, of de overwegingen van mijn klanten, die zijn uniek. 

AI en ik: de rolverdeling

Ik wil niet spreken van ‘omarmen’, maar de schrijfrobots en ik werken al een tijdje als collega’s zij aan zij. Onze rolverdeling is zo: 

  • AI denkt mee. Ik denk verder.
  • AI biedt structuur. Ik vul aan met ervaring.
  • AI zoekt op een slimme manier naar informatie. Ik breng nuances aan.
  • AI gebruikt heldere woorden en zinnen. Ik bepaal de leesbaarheid.

100% menselijk

En nog steeds zijn veel van mijn teksten helemaal door mezelf geschreven. Een 100% ambachtelijk product. Omdat ik vertrouw op mijn jarenlange ervaring. Omdat ik mijn eigen aanpak vaak toch het best vind. Maar ook omdat ik moeite heb met die klinische, steriele benadering van het tekstschrijversvak. Ik wil de lol van ons ambacht niet kwijt. Omwille van mezelf én van mijn opdrachtgevers. Want schrijfplezier, dat zie je terug. Altijd.

Je teksten laten schrijven door een echt mens? Neem contact met me op!

Meer weten over AI? Dan adviseer ik je het uitgebreide AI-dossier van Frankwatching