‘De beste wensen!’ Schrijftips voor je zakelijke kerstkaart

Geplaatst op 29 nov 2010 in blogs

‘Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar’. ‘De beste wensen.’ Dat kan wel wat verfrissender, toch? Maar hoe? Stappenplan voor een zakelijke nieuwjaarsgroet die wél blijft hangen.

kerst 2014Stap 1: wat is je boodschap?

Wat heb je je klant te melden zo aan het eind van het jaar? Wil je terugblikken, vooruitkijken? Wil je de kerstdagen erbij betrekken of je alleen richten op het nieuwe jaar? Pas als je de inhoud van je kerstgroet in kaart hebt, kun je je richten op de verpakking: de tekst.

Stap 2: hoe verwoord je je boodschap?

Nu komt het erop aan. Je weet wat je wilt schrijven, maar hoe breng je het onder woorden? Ga er eens goed voor zitten. Wees creatief:

 • Gebruik een mindmap: zet in het midden van een blad papier je onderwerp, bijvoorbeeld ‘nieuwjaar’. Associeer op het onderwerp door van alles op te schrijven wat ermee te maken heeft. Uit alle kreten die je hebt genoteerd haal je vervolgens je tekst.
 • Gebruik een ‘drieslag’: zet drie kernwoorden op een rij. Na de drieslag vermeld je je boodschap. Bijvoorbeeld zo: ‘Champagne, oliebollen, vuurwerk: een spectaculair begin van het jaar! Ik wens je …(enzovoort).’

Stap 3: zet er een handgeschreven persoonlijke boodschap bij

Je kaart is af. Een mooi plaatje, een mooie tekst. Heb je gekozen voor een papieren kerst- of nieuwjaarskaart? Zet er dan met de hand nog een persoonlijke boodschap bij. Of onderteken de kaart met je naam of handtekening. Dit maakt je kaart een stuk persoonlijker. Je klant ziet dat je moeite voor hem of haar hebt gedaan.

Meer lezen?

 • Twijfel je nog of je dit jaar een papieren kaart verstuurt, of toch maar een digitale? Vorig jaar schreef ik een pleidooi voor de papieren kerstkaart.
 • Behoefte aan kant-en-klare gedichten voor je kerstkaart? Kaartje2go heeft een hele serie rijmpjes voor je.
 • Van Fins tot Nieuw-Grieks, van Russisch tot Zuid-Afrikaans: op kerstkaarten-weblog vind je groeten in diverse talen. Maar ook tips voor kerstgedichten en zelfmaakkaartjes.
 • En dan is er nog gratisslogans.nl Vul je kernwoord in, klik op ‘go’ en je gratis slogan rolt eruit.
 • Op Greetz vind je een artikel met tekstsuggesties voor kerstkaarten.
Geplaatst door Olga

7 Reacties

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Femke Doorenspleet, Olga Leever. Olga Leever heeft gezegd: #schrijftip Aan het piekeren over de tekst op je zakelijke kerstkaart? Schrijf eens iets anders dan 'de beste wensen': http://bit.ly/fwU3bN […]

 2. Rogier van der Maas (30 nov 2010, 8:54)

  In aanvulling op de tekst moet natuurlijk ook de afbeelding niet een standaard kerstboom, besneeuwd landschap of jij met een kerstmuts op zijn.

  Neem ook hiervoor de tijd om de afbeelding af te stemmen op jouw boodschap én zorg dat dezelfde verfrissing in de tekst ook uit de foto/afbeelding springt.

  • Olga (30 nov 2010, 9:28)

   Helemaal mee eens Rogier, goeie aanvulling! Beeld en tekst moeten met elkaar in balans zijn. Vaak kun je de tekst zelfs afstemmen op het beeld, of omgekeerd. Een goede vormgever inschakelen is geen overbodige luxe.

 3. Sjeng Lenssen (09 dec 2011, 14:53)

  Dag Olga,

  Ik zocht informatie voor een blogpost over de zakelijke kerstwens. Ik las je stappenplan. Dat vond ik meteen bruikbaar. Ik heb het een beetje aangepast en in mijn stuk overgenomen. Complimenten voor je site en zeker ook voor je schrijfstijl. Leest lekker.

  Sjeng

  • Olga (09 dec 2011, 20:30)

   Beste Sjeng,

   Dank je! Ook jouw blog is leuk. Ik zou het echter wel waarderen als je in je verhaal nog even naar mijn blog linkt, zodat mensen zien waar je je informatie vandaan hebt …
   Groet! Olga

 4. Sjeng Lenssen (13 dec 2011, 22:21)

  Dag Olga,

  Die link had ik al gemaakt. Vanzelfsprekend! Klik op de schone schrijfster (linkkleur oranje).

  Groet,

  Sjeng

 5. […] speurtocht naar informatie voor dit artikel, bracht me bij de schone schrijfster. Ik vond daar een praktisch stappenplan voor een zakelijke wens die wel blijft hangen. Dat heb ik […]